Spiegelbeeld

I Ketut Budiana
I Ketut Budiana

Wer mit Ungeheuern kämpft, mag zusehn, dass er nicht dabei zum Ungeheuer wird. Ofwel wie monsters bevecht, moet erop letten dat hij er niet zelf een wordt. Ik citeerde Nietzsche al eens eerder.

Maar er valt niks meer op te letten. Het monster is er al. Groot, lelijk en onontkoombaar.

Hoe zat het ook al weer? De vrijheid van meningsuiting is heilig, behalve als extreem-rechts op de korrel wordt genomen, dan gaat er een hele voorspelbare dynamiek in werking. Zo voorspelbaar dat-ie inmiddels een beetje sleets raakt.

Racistisch gif
We zagen het afgelopen week weer: Rebecca wees er in haar stuk op dat het niet raar is dat er tegenreacties komen op geweld door racisten en wees op de constante bagatellisering en vergoelijking door diezelfde racisten bij geweld tegen moslims.

Onmiddellijk kakelde de een dat ze geweld goedpraatte, de ander dat ze aanzette tot geweld (de ene hyperbool moet de andere overtreffen), en weer een ander zette Rebecca weg als kwaadaardig. Rebecca’s joodse achtergrond werd er ook bij gehaald en ze werd weggezet als ‘verraadster van het joodse ras’. Wat moet je met Hamas als je deze onbeschaamde polder-antisemieten hebt?

Wie zijn die mensen die zo sterk reageren? Pacifisten? Welnee, het zijn types die hun dagen vullen met het spuien van racistisch gif. Mensen die dag in dag uit moslims verdacht maken, fantaseren over genocide op moslims, trots verkondigen dat Marokkanen nóóit Nederlanders zullen zijn al zwaaien ze met hun Nederlandse paspoort, publiekelijk voorstellen anti-Zwarte Piet activisten te lynchen en ga zo maar door.

Intimideren
Wie denkt dat ik overdrijf, moet maar eens dit stuk lezen en alle links aanklikken. En wie dan nog niet misselijk is, kan eens op deze site kijken met niets anders dan screenshots van de gelegenheidsfatsoensridders.

Ik ken het mechanisme door en door. Je schrijft iets wat het tuig niet zint en vervolgens zetten ze alles op alles om je te intimideren en de mond te snoeren. Niets is hen te gek.

Aicha Qandisha heb ik onder andere opgericht om me te omringen met positieve onderwerpen, met schoonheid. Het gebeuk van de hersenloze hordes die elke dag de inhoud van hun darmen voor je virtuele stoep legen, gaat vervelen.

Zelfbeheersing
Maar hardnekkig over couture en gastronomie schrijven terwijl essentiële vrijheden en veiligheden onder druk staan, voelt niet oké. En dus mengen we ons ook in het debat. We nemen stelling. Soms zijn de AQ-leden het met elkaar eens, soms ook niet, maar dat doet er niet toe. Waar het om gaat is dat er ruimte is voor discussie en onenigheid.

Dat mensen vervolgens de controle over werkelijk elke sluitspier verliezen, omdat Rebecca hen een spiegel voorhoudt, is interessant. Kennelijk is wat ze zien zo lelijk, zo hatelijk, dat ze helemaal los gaan. Dan bestaat plots het door hen zo vurig verdedigde recht op beledigen en de vrije meningsuiting niet meer.

Maar echt, als je zelf al van slag raakt van je eigen spiegelbeeld, moet je je dan eens voorstellen hoe zwaar het voor de gewone mensen wel niet moet zijn om jouw toxische troep te zien en lezen.

Haatdragende hordes
Vergeef me dus als ik niet zo onder de indruk ben. Wie in een land leeft waar de onderbuik regeert, geweld tegen moslims en Zwarte Piet-tegenstander wordt goedgepraat, VVD-leden vernietigingskampen voorstellen als oplossing van het moslimprobleem, en de premier de dood van zijn eigen burgers wenst, moet niet zo hoog van de fatsoenstoren blazen en zich ‘geschrokken tonen’ door de simpele constatering dat actie tot reactie leidt.

Het is meer dan hoog tijd dat deze agressieve, haatdragende en gevaarlijke hordes bestreden worden. Wie niet tegen het vrije debat kan, heeft pech. Vrijheid van meningsuiting is niet voor watjes.

hassnaesignature

hassnae[at]aichaqandisha.nl

Een reactie op “Spiegelbeeld

  1. Bert Meelmans
    15 maart 2015 om 11:27

    Goed stuk, volledig mee eens.
    Behalve die zinssnede over Rutte. Als ik bewust in Spanje ga wonen, ben ik toch geen Nederlands burgers. Zo vind ik dat ook met Syriegangers. Ik kan me wel in die uitspraak van Rutte vinden, hoe crue die ook is.