Vijf mooie kookboeken voor Kerst

kookboeken-comp

Als het druk is, gaat de tijd hard en nu opeens is het nog maar een week voor Kerst en we hebben nog zoveel fraaie tips dat we eigenlijk tijd en posts hier op onze lieftallige site tekort komen. Voor wie druk bezig is met inkopen voor onder de kerstboom, houdt de site de komende week in de gaten, want er komen heel veel cadeau-suggesties aan.

Vandaag trappen we af met de kookboeken. Er is heel veel moois uitgekomen, dus dit is slechts een selectie, maar wel eentje waarvan we denken dat je hiermee altijd een ander blij maakt -of jezelf.

Sweet
Allereerst de nieuwste van Ottolenghi samen met met zijn patissière Helen Goh, Sweet. Een boek, de titel zegt het al, vol zoet. Een boek voor zoetekauwen, zoals ik, en ieder ander die wel eens van zelfgemaakt lekkers houdt. En laten we wel wezen, er gaat niets boven ambachtelijk zoet. Ik heb het prachtige boek al in NRC besproken en het is een van mijn favorieten van dit jaar.

sweet

Feasts
Als er een boek ideaal is voor de feestdagen, dan Sabrina Ghayours Feasts. Een genot voor het oog en een hele hoop heerlijke recepten om van elk maal een feestmaal te maken. Het begint al bij het ontbijt en van daaruit volgen vrolijke menu’s vol lekkers. Het enige probleem dat je zult hebben is om een keuze te maken uit al dat smakelijks.

feasts

Gather
Gill Mellers Gather hebben we al eerder kort besproken, maar ik wilde hem toch hier in dit lijstje, omdat het een van de origineelste boeken is van dit afgelopen jaar. Meller kookt volgens de seizoenen en blijft heel dichtbij de natuur en dan krijg je dit speciale boek met bijzondere recepten en een authentieke benadering van de ingrediënten. Ik tip alvast het verrassend lekkere gerecht van knapperige linzen en peer.

gather

De Keuken van Corsica
Kookboeken worden altijd bijzonder als ze ook een verhaal vertellen; van een persoon, stad of land. Nicolas Stromboni deelt in het prachtige De Keuken van Corsica de aardse smaken en gerechten uit het tot de verbeelding sprekende eiland. Een boek voor liefhebbers die weten dat vis niet in bevroren blokjes uit de zee komt en gerechten er niet als schilderijtjes uit hoeven te zien om goed te smaken.

De keuken van Corsica_omslag.indd

Bijdendijk
Tot slot Bijdendijk, het eerste kookboek van chefkok Joris Bijdendijk van het met een ster bekroonde restaurant Rijks. Een kookboek en persoonlijk verhaal in één met smaakvolle foto’s en bijzondere gerechten die soms behoorlijk wat aandacht en ervaring vragen, maar met oefening komt kunst, nietwaar. Een boek voor de liefhebbers van de moderne gastronomie en thuiskoks met ambitie. Misschien dat ik dit boek later nog eens uitgebreid bespreek en dan in combinatie met een eerder bezoek aan het restaurant.

Omslag Joris Bijdendijk DEF.indd

Onze vijf tips voor onder de Kerstboom (hebben jullie al geturfd hoe vaak het woord Kerst is gevallen? Speciaal voor de ‘je mag geen Kerst meer zeggen’-types die per se willen geloven in het sprookje van de islamisering). Volgende week volgt er nog een koekboek om het jaar en de tips mee af te sluiten. Hele fijne feest- en kookdagen!

‘Sweet’, Fontaine Uitgevers, bestel je hier voor 29,95 en ‘De Keuken van Corsica’ voor 24,95. ‘Feasts’, Good Cook, bestel je hier voor 24,95 en ‘Gather’ voor 29,95. ‘Bijdendijk’, Nijgh en Van Ditmar, bestel je hier voor 39,99.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl