Beste restaurant en chefkok 2016

hoofdfoto troffee

foto’s © Aicha Qandisha

Nu dit rampzalige jaar ten einde komt, kunnen we concluderen dat de chefkoks voor de culinaire lichtpuntjes hebben gezorgd. En terwijl zij vandaag met hun teams hun laatste service verzorgen voor hun welverdiende vakantie van start gaat, eren wij de beste Nederlandse restaurants van dit jaar. Voor het derde jaar op rij al weer, het wordt een vaste traditie. Maar anders dan de twee voorgaande jaren, hebben we nu niet alleen een heuse Aicha Qandisha trofee laten ontwerpen, maar introduceren we ook een top tien.

De afgelopen jaren deden we dat niet, en met goede reden: elk bezoek is een momentopname en niet altijd representatief. Soms is een eerste bezoek geweldig en een tweede teleurstellend of vice versa. De mening kan dus bijgesteld worden -of niet en daar zullen we dan ook volledig duidelijk over zijn.

dessert lindehof

Waarin wij verschillen van al die andere lijsten: we hebben geen oneindige fondsen (wel heeft een van onze vaste lezers ons afgelopen jaar getrakteerd op een diner, waarvoor wederom dank) en talloze anonieme inspecteurs: jullie weten wie we zijn, maar de (meeste) restaurateurs niet. We hebben verder geen belangen of banden. We betalen al onze etentjes zelf en we doen dit uit pure bevlogenheid. Omdat eten, goed eten, liefde geeft, herinneringen oprakelt, emotioneel maakt en, ik gebruik het woord vaak, troost geeft. Koken is ook intiem, het schept een band.

Magie
Koken aan de top betekent niet alleen vakmanschap, maar ook kunst: eetbare kunst die vervoert en als je echt geluk hebt, is het klaargemaakt met het hart. Vakmanschap is mooi, maar het is de liefde die een gerecht onvergetelijk maakt, een restaurant uniek en de chefkok een waar kunstenaar. Daar waar oprecht gevoel en talent samenkomen, ontstaat er magie.

amuse daalder

De komende dagen volgt nog een lijst met beste internationale restaurants, maar voor nu zetten we de Nederlandse culinaire scene in het zonnetje, omdat die bijzonder is en een stijgende lijn vertoont. Let wel, dit gaat om restaurants die we afgelopen jaar hebben bezocht. Als je denkt ‘wat raar, De Librije ontbreekt’, dan weet je waarom dat is. We zijn gewone stervelingen met beperkte middelen die hun geld verbrassen aan culinaire vervoering. Ja, ik weet het, het is weinig Rock & Roll, maar soms vraag ik me af of mensen niet wat vriendelijker in het leven zouden staan als ze beter zouden eten.

Daarom nu tien restaurants die blij maken en je zinnen prikkelen. Daar gaan we!

10 The Raffles
Ons eerste bezoek aan The Raffles jaren geleden was teleurstellend. We vonden het allemaal maar mwah en kwamen er niet meer terug. Tot we onlangs onderweg naar Morikawa langs het Haagse Indonesisch restaurant liepen, de kaart bekeken en besloten het weer eens een kans te geven. Een week later brachten we de avond smullend door met oesters in zachte kokossaus en koriander, uitstekende kipsaté en lemper, om maar een paar gerechten te noemen. Hier willen we vaker heen, zeiden we tegelijk tegen elkaar.

9 Hanting
dessert hanting
Nog zo’n restaurant dat we jaren geleden onopmerkelijk vonden, maar vorig jaar toch weer eens probeerden en blij verrast werden. Hanting doet me bij ieder bezoek aan de gewezen kok Mohamed el Harrouchi denken: Chinese smaken komen samen met Franse technieken en het resultaat is een heerlijk originele keuken met bonte en speelse gerechten die je op het verkeerde been zetten. Lekkerst dit jaar was het dessert van bubble tea: het leek niks, maar bleek een geweldig samenspel van verschillende structuren en zoete en fruitige tonen.

8 Daalder
voorgerecht Daalder
We gingen speciaal naar Daalder vanwege de nieuwe chefkok Dennis Huwaë van wie we al fan waren toen hij bij &Samhoud Places de keuken leidde en we werden niet teleurgesteld. Huwaë is nog maar net begonnen in het kleine en sympathieke Daalder, dus hij zal zijn echte draai nog moeten vinden, maar als je na een maand al een zevengangen maal weet te presenteren dat wat smaken betreft menig tweesterrenrestaurant naar de kroon steekt, dan hoor je bij de top. Bediening en sfeer zijn ook heel vriendelijk, kom daar maar eens om in Amsterdam.

7 Yamazato
sushi yamazato
Authentieke Japanse sfeer in hartje Amsterdam vind je bij Yamazato. Constante kwaliteit, uitstekende sushi en kaiseki en Japanse hoffelijkheid. Al jaren een favoriet, maar dat mag niet verbazen met een redactie die zo dol is op Japan.

6 The White Room
voorgerecht The White Room
Jacob Jan Boerma van driesterrenrestaurant De Leest opende een tweede restaurant in het Amsterdamse Krasnapolsky: The White Room. Het is altijd spannend als chefs andere restaurants openen, want hoe leuk de roem en aandacht voor topchefs ook is: hun restaurant vaart het best als ze zelf in de keuken staan. In het geval van The White Room heeft Boerma uitstekende vervanging in de persoon van Arturo Dalhuisen die Boerma’s onmiskenbare stijl en signatuur moeiteloos overbrengt. Een aanrader voor wie Vaassen te ver vindt of te duur.

5 By Pascal
voorgerecht By Pascal AQ 2
Aan het begin van een te vermijden Oosterhoutse straat met luidruchtige cafés vind je een onopvallend pareltje: By Pascal. Je wordt er warm onthaald en in de watten gelegd met een smakelijke parade van heerlijkheden. Van amuses tot de friandises, het was allemaal geslaagd en we gingen met een tevreden glimlach weer huiswaarts.

4 &Samhoud Places
samhoud 2016
Moshik Roths culinaire speeltuin &Samhoud Places blijft een van de meest vernieuwende restaurants. De gerechten zijn speels, werelds, soms gek en met humor, maar altijd bijzonder en verrassend.

3 De Leest
krab De Leest
Vaste waarde is het Vaassense De Leest, altijd geweldige gerechten, smaakvolle presentatie, vriendelijke bediening, een warm bad waar we graag voor in de auto zitten. Constante topkwaliteit en culinaire verwennerij keer op keer.

2 Sushi Morikawa
sushi morikawa
De winnaar van vorig jaar en simpelweg de beste sushi van Nederland: Sushi Morikawa. Dit kleine Haagse restaurant is een absolute favoriet waar we ons thuis voelen dankzij chef Morikawa en gastheer Nomura. Ze weten waar we van houden en brengen ons op de hoogte als ze bepaalde vissoorten hebben. Kijk, en dat is gastvrijheid en intimiteit: de persoonlijke voorkeuren van je gasten onthouden en daar als vanzelfsprekend rekening mee houden.

1 De Lindehof
voorgerecht De Lindehof
Terug op één, de magistrale Soenil Bahadoer met zijn De Lindehof in Nuenen. We hebben nog geen gastvrijer restaurant meegemaakt dat zo als een tweede thuis aanvoelt. Het eten is iedere keer weer verbluffend en de ontvangst ontroerend. Een speciale vermelding voor de allerleukste gastheer Edgaras Razminas die het stijve etiquette aan zijn laars lapt en je de hele dag of avond vermaakt. Grootste lof is uiteraard voor meesterkok Soenil Bahadoer die de Nederlandse en Franse keuken verrijkt met zijn fantastische Surinaamse invloeden waar we geen genoeg van krijgen. Wat Soenil onderscheidt van de andere chefs is niet alleen zijn unieke signatuur, maar ook zijn durf: hij is niet bang buiten de lijntjes te kleuren en onbegane paden te betreden. Hij verrast en vervoert iedere keer weer met zijn oprechte passie en liefde voor lekker eten. Zijn ster zal internationaal gaan schitteren, maar we hopen dat hij dan nog vaak in Nuenen te vinden zal zijn, want we willen nog heel veel meer, meer, meer van Soenil.

De Lindehof en Soenil Bahadoer zeer welverdiend restaurant en chefkok van 2016!

troffee 2016

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl

2 Reacties op “Beste restaurant en chefkok 2016

 1. Aicha
  27 december 2016 om 18:25

  Bravo AQ pour cet événement de l’année 2016 !!!!
  Et félicitations au Chef élu !!!

 2. jacco klip
  28 december 2016 om 05:18

  We vonde het geweldig om Soenil een week inHong Kiong te hebben en gaan hier vervolg aan geven.