Het mooiste van Retreat

foto’s © Aicha Qandisha

Schoonheid, overdaad, heerlijke weldaad. Dat is wat je krijgt bij de merken en producten die we tijdens een speciale presentatie bij Retreat hebben ontdekt. Retreat is de eigenzinnige en chique beautysalon en beautyshop uit Rotterdam met bijzondere nichemerken die een trip naar de zaak de moeite waard maken – en anders wel de luxe behandelingen die ze aanbieden.

Een tijd geleden konden we de makers achter de merken ontmoeten en dat is altijd bijzonder, om te horen hoe mensen denken en werken. Het zijn de verhalen die een merk en een product tot leven brengen en een passende uitstraling geven.

Dr. Jackson’s
Allereerst het Britse huis Dr. Jackson’s dat we al eens eerder hebben besproken. Het bedrijf maakt producten die wetenschappelijk getest zijn en volledig plantaardig en natuurlijk. Voor wie het belangrijk vindt dat verzorgingsproducten veganistisch en/of halal zijn, hoeft niet verder te zoeken. Dr. Jackson’s maakt gebruik van natuurlijke planten en gewassen uit Sub-Sahara Afrika en profiteert daarbij ook van de eeuwenoude kennis ter plaatse.

Op de foto zie je de 03 Everyday Oil die je overal voor kunt gebruiken: gezicht, haren, lichaam, nagels. Het is een lichte olie die de huid verzorgt en littekens helpt verminderen. Het fijne aan de producten van Dr. Jackson’s is dat ze zo mild zijn voor de huid. Tijdens de presentatie ontdekte ik ook de 07 Face Wash die op mijn lijstje staat om te bestellen.

Fi-ne
Sommige mensen bedenken iets en geven er vervolgens ook nog eens vervolg aan. Ik bedoel, ik heb iedere dag talloze ideeën, maar om een groots plan daadwerkelijk tot uitvoer te brengen, dat vergt vertrouwen en lef. Aan beide heeft de sympathieke Judith Springer geen gebrek. Het begon allemaal in Berlijn in 2016 met de Fi-ne deodorant Vetiver Geranium. Na een maand was die volledig uitverkocht, maar de vraag ernaar bleef groot.

Inmiddels is Fi-ne een gevestigde naam gespecialiseerd in deodorants die volledig plantaardig zijn en zonder schadelijke ingrediënten of aluminium. En niet alleen deodorants, Fi-ne heeft een mooie lijn producten voor gezicht en lichaam en allemaal volgens hetzelfde ‘schone’ principe: samengesteld met natuurlijke ingrediënten. Een van die producten is de body serum die ik heel fijn vond (en die nu flink afgeprijsd is!).

Op de foto zie je de Deodorant Cream Rhododendron Cypresse (in een potje) en de Deodorant Cream Vetiver Geranium (in een tube). De deodorant verschilt echt hemelsbreed van wat je in de gewone winkels aantreft. De geuren zijn heel natuurlijk, fris, zelfs iets kruidig. Ik twijfelde de eerste keer of het wel zou werken, maar ze zijn effectief. Daarnaast zie je een set voor het gezicht (in glazen potjes die doen denken aan ouderwetse drogisterijen): de overnight face mask en de overnight eye mask. Ook deze hebben weer die ouderwetse, natuurlijke geur.

Cosmydor
Franse ambachtelijkheid, zo kun je Cosmydor het beste samenvatten. Ook dit huis maakt gebruik van 100% natuurlijk ingrediënten, maar waar ze zich mee onderscheidt, is het productieproces: alles wordt nog steeds met de hand gemaakt volgens eeuwenoude methodes. Tijdens de presentatie legde de meneer van Cosmydor uit dat als je met machines werkt, dit ten koste gaat van de ingrediënten: hoe machinaler het proces, hoe meer ingrediënten je nodig hebt om de effectiviteit niet te verliezen.

Ik had er nooit bij stilgestaan, maar dat is eigenlijk heel logisch. Hoe kleinschaliger en ambachtelijker, hoe beter. En dat is dus wat Cosmydor doet met lekkere verzorging. De hand- en gezichtscrème die je hieronder ziet, Soin Essentiel Vanille, is vol van structuur, maar niet vettig, dat maakt hem ideaal voor zowel warmere als koudere dagen. Ik heb hem alleen voor de handen gebruikt. De Soin Essentiel Tonka bodymilk is heel licht, super smeerbaar en trekt snel in. De producten komen in verschillende geuren. De vanille crème heeft ook echt die gourmand vanille geur, ik hou daarvan. De Rescue Petit Baume is een verzachtende balsem voor het gezicht, de huid en handen en bevat onder andere aloë vera, sheaboter en abrikozenpitolie. In een klein potje, dus handig om mee te nemen als snelle verzachting voor de droge en vermoeide huid, deze balsem die voelt als lobbig geslagen room. Heel zacht en trekt snel in.

Lola’s Apothecary
We gaan naar het Britse platteland, naar Devon om precies te zijn voor Lola’s Apothecary. De vaste lezers zullen het wel herkennen, ik schreef er eerder over dat het je meevoert naar de idylle van het Britse platteland en de romantiek van Jane Austen met hun prachtige handgemaakte producten.

Lola’s Apothecary maken mooie wellness producten voor luxe spa’s wereldwijd en kleine spa’s thuis, want de producten zijn alleen bij geselecteerde verkooppunten verkrijgbaar. Bij Retreat vind je hun producten en kun je speciale behandelingen met Lola’s Apothecary boeken. Ze hebben heerlijke producten waaronder lichaamsoliën (deze met rozen is favoriet) en daar is nu een nieuwe bij gekomen: de Illuminating Bath & Shower oil gevuld, want je bent een luxe huis of niet, met bladgoud. Wat een feest. Dit flesje geeft iedere badkamer cachet.

OBVIOUS
Niet zo lang geleden introduceerden we het nieuwe parfumhuis Obvious Parfums van David Frossard, de man achter succesvolle merken als ByRedo, Juliette has a Gun, Atelier Cologne en BDK Parfums. Obvious is zijn solo-onderneming met een no-nonsense benadering. Geen sterke verhalen, geen overdreven marketing, geen gedoe of gewauwel. ‘Gewoon’ schone geuren met natuurlijke ingrediënten.

De geuren van Obvious zijn licht, ‘crisp’, ogenschijnlijk eenvoudig – zo ruikt de vanille ook echt naar vanille, de oranjebloesem naar oranjebloesem – maar ook gelaagd. Zonder plat of overdadig te worden. Het zijn elegante geuren en de laatste lancering, Une Figue, is dat ook. Een mooie zomerse geur die niet misstaat in de winter en die herinnert aan zonovergoten landschappen met bomen vol rijpe vijgen, het geluid van de cicaden en de geur van de zee die tegen de rotsen aanslaat.

BDK Parfums
Ik zei het al, het is geweldig om de makers achter merken te ontmoeten. David Bénédek van BDK Parfums hadden we al eens eerder ontmoet dankzij Retreat en ditmaal was hij om nieuweling Gris Charnel te presenteren. Davids moeder is in Marokko geboren, vertelde hij. Net als ik. In Oujda. Ik ook. Ze ging op haar vierde naar Frankrijk. Ik op mijn vierde naar Nederland. Ik reageerde enthousiast, zei steeds ‘maar ik ook’ en dacht toen ‘ophouden nu, straks denkt-ie dat je hem voor de gek houdt.’

De overeenkomsten tussen zijn moeder en mij zijn er. Alleen heeft zij een zoon gekregen die een mooi parfumhuis heeft opgericht waarbij zij hem inspireert. En ik. Nou ja, ik doe ook mijn best.

Gris Charnel is een mooie, rijke, warme, diepe geur. Zo eentje waar je de volgende dag nog een onverwachte vleug van meekrijgt. Het is een rijpe, gelaagde compositie met het houtachtige, warme en oriëntaalse van patchouli en sandelhout, het warm-zoete van de tonkaboon vanille, het kruidige van de kardamom en zoetig-sappige van de vijg.

Tijdens de ontmoeting liet David ons ook kennismaken met andere geuren, Sel d’Argent een zomers parfum dat ruikt alsof je kopje onder in de Méditerranée gaat, maakte indruk. En inmiddels heeft BDK een nieuw parfum gelanceerd Villa Néroli.

De laatste maanden waren waanzinnig druk met mijn eigen boek dat uitkwam en twee andere boeken die binnenkort uitkomen. Maar nu is het tijd om te ontspannen. En dat ga ik hiermee doen. Terwijl ik dit stuk schreef en alles nog eens testte, besefte ik wat een rijkdom het is om dit alles in huis te hebben en me eraan te over te geven.

Alle producten vind je in de webshop van Retreat (klik op de links en je komt op de productpagina), maar nog leuker is het om een bezoekje te brengen aan de luxe boetiek en daar alles te ontdekken.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl