De mooiste kookboeken van 2018

mooiste-kookboeken-2018

Zo op de valreep nog een mooi cadeau nodig? Een kookboek is altijd goed en wij tippen je de vijf mooiste die het afgelopen jaar zijn verschenen. De kookboeken zijn er hier op AQ een beetje bij ingeschoten, omdat ik om de week een boek bespreek voor NRC’s Thuiskok en onze vaste lezers die rubriek natuurlijk trouw lezen. Toch zal ik in het nieuwe jaar weer vaker wat kookboeken proberen te bespreken, er verschijnt zoveel fraais. Dus, zoek je nog ideeën voor je kerstdiner of wat lekkers voor in een kom op de bank, wil je je reislust aanwakkeren of weer eens wat nieuws uitproberen, dit zijn onze aanraders en mooiste kookboeken van 2018.

Brood is Goud
Driesterrenchef en vriend van Aicha Qandisha Massimo Bottura van Osteria Francescana besprak in 2016 al met ons zijn boekproject Brood is Goud. Eerder dit jaar verscheen de Nederlandse versie. Het is een verzameling recepten van ’s werelds beste chefs die allemaal in de bijzondere gaarkeukens van Bottura hebben gekookt. Gaarkeukens die via goed eten en mooie kunst daklozen in verschillende steden in de wereld weer waardigheid geven. Het is een ontroerend mooi boek vol met bijzondere gerechten die liefdevol en belangeloos zijn voorbereid door geweldige chefs. Belangeloos is bijna een archaïsch woord geworden, laten we het in 2019 weer vaker gebruiken en er vooral naar leven. Dingen doen voor anderen, zomaar, zonder tegenprestatie.

brood-is-goud-k

TLV
Jigal Krants liefdevolle ode aan Tel Aviv, TLV, werd bekroond met het Gouden Kookboek 2018 en dat is geheel terecht. Het is een prachtig boek vol lekkere gerechten (met een aantal originele, eigen recepten) en bijzondere verhalen, allemaal opgetekend in Krants aanstekelijk enthousiasmerende stijl. Kookboeken die meer delen dan alleen maar recepten, dat zijn altijd de mooiste.

tlv-k

Lisboeta
Dit jaar waren we voor het eerst in Lissabon en wat een bijzondere stad is dat. Lisboeta is de benaming voor mensen uit Lissabon en van dit bijzondere boek waarin de Portugees-Britse sterrenchef Nuno Mendes een culinaire reis maakt door zijn stad. Ik las ergens, ik kan niet meer terugvinden waar, dat Portugals keuken zwaar onderschat wordt. Op basis van deze ene reis en de verrukkelijke gerechten die we in Lissabon en omgeving gegeten hebben, kan ik dat alleen maar beamen. Lissabon is een in alle opzichten heerlijke stad. Lisboeta weet dat prachtig te vatten.

lisboeta-k

Blauw
Blauw, vernoemd naar het gelijknamige restaurant in Utrecht en Amsterdam, trok me na jaren dan eindelijk over de streep om zelf thuis rendang te maken. Zo is mijn waardering voor dit boek ook begonnen: ik las het recept, vond het toegankelijk, besloot het te maken en was vervolgens verkocht. Iedereen die het maar wilde, kreeg te horen dat ik rendang had gemaakt en dat die heel erg goed gelukt was. Tot vervelens toe. Bonus is dat de andere recepten in Blauw óók de moeite zijn. Een aanrader voor liefhebbers van de Indonesische keuken.

blauw

Suqar
Tot slot Suqar, ‘desserts & zoet uit het Midden-Oosten’. Morgen verschijnt mijn bespreking van dit prachtige boek, maar ik wil het alvast tippen en zeker meenemen in onze korte lijst van mooiste boeken. Van Greg & Lucy Malouf, bekend van onder andere het fraaie en populaire Vegarabia. Dit is een groot, vrolijk festijn van heerlijke zoetigheden uit de Maghrebijnse, Arabische, Midden-Oosterse, Turkse en Perzische keuken. Van traditionele recepten naar hedendaagse interpretaties met een twist en eigen receptuur van Greg Malouf zelf. Voor zoetekauwen. En iedereen die zoet kan waarderen.

suqar-k

Dit waren ze, de vijf mooiste in het Nederlands uitgebrachte kookboeken van 2018 volgens de kleine, maar toegewijde AQ-redactie. Stuk voor stuk liggen ze prachtig ingepakt onder de boom om iemand blij te maken of op je keukentafel om zelf uit te koken. Wie geen probleem heeft met Engelstalige boeken, het recent besproken Zaitoun van Yasmin Khan raden we ook van harte aan.

‘Brood is Goud’ bestel je hier voor 39,99. ‘TLV’ bestel je hier voor 29,95. ‘Lisboeta’ vind je hier voor 30,00. ‘Blauw’ bestel je hier voor 25,99. ‘Suqar’ bestel je hier voor 29,95

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl