Beste kookboek 2016

beste kookboeken 2016

Het is inmiddels traditie dat we aan het eind van elk jaar het beste kookboek kiezen. Deze keer hebben we een top zes samengesteld. Alle boeken die we bespraken zijn de moeite, maar deze zes nog wat meer. Ik kan hier een lang verhaal houden over wat een boek bijzonder maakt en wat het belang is van goede voeding, maar dat hebben we het hele jaar door al gedaan, dus hier komen ze!

6: Een Nieuwe Manier van Koken
Lekker vegetarisch is niet saai, dat bewijst Anna Jones opnieuw met haar tweede boek vol interessante, lekkere en originele recepten die aan het vegetarische huishouden flink veel smaak en variatie zullen toevoegen. Toegankelijke recepten, heldere uitleg en nieuwe inzichten. Uiteraard niet alleen voor vegetariërs, maar voor iedereen die meer uit zijn groenten wil halen. De soep van zoete aardappel met pindakaas is inmiddels favoriet.

Een nieuwe manier van koken

‘Een nieuwe manier van koken’, Fontaine Uitgevers, kun je hier bestellen voor 29,95.

5: Recepten uit de Cariben
Nieuwe smaken en gerechten uit de Cariben waar de warme zonneschijn vanaf spat. Een prachtig boek vol jaloersmakende foto’s en recepten waar je meteen mee wilt experimenteren. Recepten ook die je hevig doen verlangen naar de tropische Cariben. Een aanrader voor avontuurlijke gourmands en reislustige zielen.

Recepten uit de Cariben kaft

‘Recepten uit de Cariben’, uitgeverij Good Cook koop je hier voor 24,95.

4: Bakken voor Iedereen 2
Onlangs nog besproken, en nu in de top zes van beste boeken. Simpelweg omdat er niks boven eigengemaakt zoet gaat en dit boek vol verleidelijke recepten en foto’s staat om van te watertanden. Snoep bewust, maak het zelf.

bakken voor iedereen 2

‘Bakken voor Iedereen 2’, Uitgeverij Lannoo, kun je hier bestellen voor 29,99.

3: Life in Balance
Manda Heddema van de Koperen Tuin tipte me dit boek. Ze weet dat ik fan ben van Hay, maar deze had ik eerlijk gezegd aan me voorbij laten gaan, als ze me er niet op had gewezen. Ik ben een beetje klaar met de gezondheidsmanie en trots dat ik nog nooit een goji bes of chiazaadje in mijn mond heb gehad. Maar Life in Balance is een fraai vormgegeven boek met inderdaad gezonde recepten, maar niet zo gezond dat ze afstotelijk worden door allerlei obscure ingrediënten. Bovendien zijn alleen al de zoetigheden achterin het boek een reden voor aanschaf.

donna hay life in balance

‘Life in Balance’, Unieboek Spectrum, kun je hier bestellen voor 29,99.

2: De Perzische Keuken
Een Perzisch culinair sprookje met aansprekende verhalen, heerlijke recepten, bijzondere foto’s. Je leert niet alleen de Iraanse keuken kennen, maar krijgt ook een beeld van het land. Eigenlijk alles wat je wilt van een goed kookboek.

de perzische keuken

‘De Perzische Keuken’, Fontaine Uitgevers kun je hier bestellen voor 24,95.

1: Palestine on a Plate
Gekoesterde culinaire historie. Een boek dat eruit sprong vanwege de gerechten, de foto’s en het belang van culinair erfgoed. Eten is zoveel meer dan alleen eten, ik heb het al vaker geschreven. Het is cultuur, geschiedenis, emotie, herinneringen, het is deel van de identiteit. Dat komt niet alleen mooi naar voren in dit boek, maar bijvoorbeeld ook in De Perzische Keuken. Rijke naslagwerken die inzicht geven, menselijke waardigheid herwinnen, vrolijk maken en ook nog eens plezier verschaffen. Meer hebben we niet te wensen en daarom is het prachtige Palestine on a Plate Aicha Qandisha’s kookboek van het jaar.

JS_Palestine on a plate PLC OPTION_1_.indd

Palestine on a Plate, kun je hier bestellen voor 28,54.

Hassnae

info[at]aichaqandisha.nl