Het beste kookboek van 2015

Atelier Confiserie_cover.indd

Wat was het een mooi kookboekenjaar. De interesse voor koken en kookboeken blijft toenemen en als dat zich vertaalt naar ook daadwerkelijk beter eten, is dat alleen maar goed voor ons allemaal, want goed eten heeft invloed op je welbehagen.

Let maar eens op: slecht eten heeft niet alleen effect op je gemoed, maar ook je fysieke gesteldheid. Stel je toch eens voor dat al die bezorgde burgers opeens goed gaan eten; ik denk dat ze dan minder snel opgefokt en bewapend met fakkels door de straten gaan banjeren tegen mensen van buiten. Eten is cultuur, verfijning, emotie en geschiedenis. Goed eten dan, hè.

Cultuur, geschiedenis en verfijning kwamen we volop tegen in de vele boeken die we dit jaar bespraken. Interculturaliteit speelde een belangrijke rol: gerechten gaan over grenzen heen en integreren naadloos en zonder koppige weerzin in andere culturen. Het leidt tot de beste recepten die zich over de jaren heen steeds ontwikkelen en over de hele wereld verspreiden en zo mensen verrijken met nieuwe smaken en herinneringen.

Liefdevolle ode
Vorig jaar was de keuze voor het beste kookboek nog een makkie, dit jaar was het een stuk lastiger. We hebben een top tien, en na heel veel gepieker en heen en weer vergelijken zijn we tot een rangschikking gekomen met het beste kookboek 2015. Niet in de lijst maar wel zeer de moeite waard is het vrolijke Het Forest Feast kookboek met makkelijke en smakelijke recepten. Het boek werd afgelopen jaar heruitgegeven. Hetzelfde geldt voor het mooie Cantina Mexicana van Paul Wilson. Een liefdevolle ode aan de Mexicaanse keuken die veel rijke smaken kent en lekkere gerechten. Het boek staat op plaats elf en ik heb mezelf echt moeten dwingen de lijst tot tien te beperken. Sowieso zijn alle boeken die we besproken hebben de moeite waard. We bespreken nooit boeken zomaar, alleen als we ze bijzonder vinden.

Dat gezegd hebbende… Tromgeroffel! Van tien naar één zijn het…

Tien
Comptoir Libanais! Voor Libanese restaurants heb ik altijd een standaard lakmoesproef: hoe lekker is de kibbeh. Het Londense Comptoir Libanais is daarvoor glansrijk geslaagd: uitstekende kibbeh serveren ze er naast andere smakelijke Libanese, en minder Libanese, gerechten. Het kookboek van Tony Kittous is een aanrader voor iedereen die van de Libanese keuken houdt, ook omdat het boek meer bevat dan alleen de overbekende houmous en tabouleh.

comptoir libanais
‘Comptoir Libanais’, Terra Lannoo, 19,99 kun je hier bestellen voor 24,99 .

Negen
Een druppel rozenwater van Nadia Zerouali en Merijn Tol. Zoetigheden uit 1001 Nacht; nieuwe en oude recepten opgediept uit de rijke Arabische keuken. Daar krijgen we geen genoeg van.

Druppel Rozenwater k‘Een druppel rozenwater’, Fontaine, kun je hier bestellen voor 17,95.

Acht
Culinair India van Meera Sodha, omdat de Indiase keuken tot de beste comfort food keukens behoort en dit een fraai boek is met waardevolle familierecepten.

Made in India_cover.indd
‘Made in India’, Fontaine Uitgevers, kun je hier bestellen voor 29,95.

Zeven
Proef de Wereld van Delicious, ik schreef het vorig jaar ook: zie je zelden in een lijstje, maar dit is echt een goed boek dat ideaal is voor mensen die niet kookboekengek zijn, maar wel graag verschillende gerechten maken. Mooi en toegankelijk met lekkermakende foto’s en recepten uit de hele wereld.

Cover DEL kookboek DEF.indd

Zes
Recepten uit Tokyo van Maori Murota. Tokio, ach Tokio. Dit boek kan natuurlijk niet ontbreken. Je ziet, proeft en ruikt bijna het heerlijke Japan alleen al door in het boek te bladeren. Authentieke recepten, sfeervolle foto’s, geen ingewikkeld gedoe. Wakkert de lust naar Japan en de Japanse keuken aan.

recepten uit tokyo k
‘Recepten uit Tokyo’, Uitgeverij Good Cook, kun je hier bestellen voor 24,95.

Vijf
Bakken voor Iedereen van Cristophe Declerq, het ideale bakboek, voor zowel de doorgewinterde patissier als de beginnende koekjesbakker. Je vindt er alles van makkelijke koekjes tot professionele desserts. Met foto’s om van te watertanden.

bakken voor iedereen k
‘Bakken voor Iedereen’, Lannoo, kun je hier bestellen voor 29,99.

Vier
Vegarabia, omdat het laat zien dat vegetarisch eten niet saai hoeft te zijn en ook niet eentonig. Prachtig boek met geweldig veel vegetarische gerechten die je vlees, vis en gevogelte laten vergeten.

Vegarabia 2D k
‘Vegarabia’, uitgeverij Good Cook. kun je hier bestellen voor 29,95.

Drie
Kaneel & Kardemom, een heerlijk boek vol Joodse baktradities die hun oorsprong hebben in de verschillende landen waar joodse gemeenschappen woonden. Multicultureel was nog nooit zo lekker. Mooie recepten en verhalen, een flinke teug historie en heel veel liefde voor eten.

Kaneel & Kardemom_2D
‘Kaneel & Kardemom, Joodse baktradities van New York tot Tel Aviv’, uitgeverij Good Cook kun je hier bestellen voor 24,95.

Twee
Anatolië, een prachtboek met sfeervolle foto’s die je naar Turkije laten verlangen en mooie, authentieke Turkse gerechten met durf. Niet alleen de makkelijke, bekende gerechten vind je er, maar ook obscure en soms met wat minder aanlokkelijke ingrediënten, maar dat is ook eten: vergane cultuur koesteren en onbekende paden betreden.

Anatolia_CASE_WRAP_DUTCH_def.indd
‘Anatolië, de avontuurlijke Turkse keuken’, uitgeverij Good Cook, kun je hier bestellen voor 35,00.

Een
En dan het beste kookboek van het jaar 2015: Atelier Confiserie. Beeldschoon vormgegeven boek met snoep, snoep, snoep. Pure nostalgie dit en een uitstekend naslagwerk voor wie zijn eigen zoetigheden wil maken.

Atelier Confiserie_cover.indd
‘Atelier Confiserie’, uitgeverij Good Cook, bestel je hier voor 19,95.

Hassnae

hassnae[at]aichaqandisha.nl